Doorgaan naar inhoud
Wat is Microsoft Project en wat kunt u ermee?

Wat is Microsoft Project en wat kunt u ermee?

WAT IS MICROSOFT PROJECT EN WAT KUNT U ERMEE?

Microsoft Project: mogelijk bent u de naam van deze applicatie wel eens tegengekomen tijdens het bekijken van Office pakketten. Misschien staat het programma zelfs wel op uw computer of laptop, maar heeft u de applicatie nog nooit gebruikt. Microsoft Project is geen programma dat ‘standaard’ gebruikt wordt door computergebruikers. Vraagt u zich af wat de applicatie precies is en welke taken u er allemaal mee kunt uitvoeren? Lees dan snel verder!

Wat is Microsoft Project?

Microsoft Project is een (online) management software-pakket dat wordt gebruikt tijdens het maken van planningen en bijhouden het van projecten. Het programma is speciaal ontwikkeld voor Windows en is niet beschikbaar voor Mac OS X gebruikers. Met behulp van Microsoft Project wordt het eenvoudig om projecten te beheren, portfolio’s te managen en om resources in te zetten.

De applicatie heeft meerdere versies (Standard en Professional), maar in de basis worden de beide versies allemaal voor hetzelfde doel gebruikt. Zo maakt Microsoft Project het makkelijker om vat te krijgen op projecten, de voortgang te communiceren, te rapporteren en om de juiste middelen en/of personen in te zetten op het juiste moment.

Wat is Microsoft Project

Wie gebruikt Microsoft Project?

Microsoft Project wordt voornamelijk gebruikt binnen een zakelijke setting. Functies die veel van dit management-softwarepakket gebruik maken zijn portfoliomanagers, projectmanagers en projectmedewerkers. Deze functies zijn vooral te vinden in grote en middelgrote organisaties binnen branches zoals de IT, overheid, civiele techniek en de bouw. Binnen het softwarepakket vindt u dan ook veel termen terug die voornamelijk binnen dergelijke organisaties worden gebruikt.

Welke versies van Project bestaan er?

Zoals aangegeven is het mogelijk om een Standard versie en een Professional versie aan te schaffen van. Microsoft Project Standard bevat alle basis functionaliteiten van het pakket. Denk onder andere aan het creëren van een (project)tijdlijn, het toewijzen van taken, het toewijzen van een taak aan specifieke personen en het bijhouden van taken.

Wanneer u kiest voor Microsoft Professional ontvangt u juist het pakket inclusief alle uitbreidingen en features. Hieronder valt onder andere de mogelijkheid om samen te werken via Skype Business en de optie om data te synchroniseren met Project Online en Project Server. Om zorgvuldig en efficiënt samen te werken binnen een (middel)grote organisatie wordt eigenlijk altijd aangeraden om te kiezen voor de Professional versie van Microsoft Project.

Verder wordt er circa elke 3 jaar een nieuwe release uitgebracht van Microsoft Project. Hierin bevinden zich grote verbeteringen en nieuwe features die Microsoft heeft ingevoerd:

Microsoft Project 2019 Professional

Microsoft Project 2019 is de meest recente versie van dit management software-pakket. Wanneer u kiest voor dit pakket ontvangt u de nuttige bekende features van eerdere versies, inclusief de nieuwste functionaliteiten.

Een groot verbeterpunt is bijvoorbeeld hoe de voortgang van het project kan worden gerapporteerd en gecommuniceerd. Zo kunnen er labels op de tijdlijn worden geplaatst en wordt de projectvoortgang direct getoond binnen een beschreven taak. Verder is het overzichtelijker geworden om taken te linken aan personen dankzij een handig dropdown menu. Scroll simpelweg door alle opgegeven taken, selecteer de juiste taak en vink een checkbox aan om te taak definitief toe te wijzen. Bovendien is het mogelijk om een samenvatting toe te voegen aan specifieke taaklijsten. Dit maakt het makkelijker om de structuur van een project te bepalen en communiceren.

Wat kunt u met Microsoft Project?

Microsoft Project 2016 Professional

Microsoft 2016 is uitgebracht op 22 september 2015 en is de voorganger van Project 2019. Toentertijd zat Microsoft Project 2016 boordevol nieuwe functionaliteiten die de applicatie veel gebruiksvriendelijker en professionelere maakte. Zo was het mogelijk om de nieuwe Resource Engagement functie te gebruiken. Hiermee wordt het voor projectmanager eenvoudig om de juiste personen en resources aan een specifiek project of projecttaak toe te wijzen.

Een ander verbeterpunt is de toegevoegde ‘heat map’ om de capaciteit van resources aan te tonen. Wanneer resources niet juist worden ingezet of er juist te weinig resources zijn, kan dit grote gevolgen hebben voor de voortgang van een project. Dankzij de heat maps wordt het mogelijk om dit direct en real-time inzichtelijk te maken.

Microsoft Project 2013 Professional

Hoewel Microsoft Project 2013 tijdens de introductie zeer modern was, is deze applicatie ondertussen redelijk achterhaald. Nieuw binnen deze versie was de Reports sectie. Zoals de naam al doet vermoeden kan deze feature worden ingezet om de resultaten van een project op professionele wijze te rapporteren en communiceren. Binnen de Report sectie bevinden zich namelijk standaard templates waardoor de voortgang op grafische wijze kan worden getoond.

Zelf aan de slag met Microsoft Project?

Hoe u Microsoft Project gebruikt is uiteraard volledig afhankelijk van het doel dat u wilt bereiken. Eén ding is in ieder geval zeker: Microsoft Project helpt iedereen binnen (middel)grote organisaties die projecten efficiënt en op professionele wijze wille beheersen, afronden en de voortgang correct wilt rapporteren.

Wilt u zelf aan de slag gaan met dit meest gebruikte projectplanning pakket ter wereld? Bekijk dan snel de tijdelijke aanbiedingen van LicentieVerkoop. Bij ons vindt u Microsoft Project 2019 licenties met hoge kortingen (tot wel 80%). Bovendien ontvangt u de 100 procent originele Project licentie binnen 5 minuten via e-mail!

Vorig artikel Hier wordt Microsoft Visio voor gebruikt!
Volgend artikel De beste browsers voor Windows 10 in 2020!

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden