Doorgaan naar inhoud
Het verschil tussen 32-bit en 64-bit software

Het verschil tussen 32-bit en 64-bit software

HET VERSCHIL TUSSEN 32-BIT EN 64-BIT SOFTWARE

Tijdens het kopen of downloaden van software is het u ongetwijfeld wel eens opgevallen: er is een 32-bit én een 64-bit versie beschikbaar van het besturingssysteem of het computerprogramma. Goed mogelijk dat u zich heeft afgevraagd wat het verschil is tussen beide versies. Lees snel verder en leer alles over de verschillen tussen 32-bit en 64-bit software.

Processoren: 32-bit en 64-bit

Om te beginnen heeft het verschil tussen 32-bit en 64-bit niet zozeer iets te maken met de software, maar meer met de processor die in de computer, laptop of mobiele telefoon zit. Processoren kunnen alleen de cijfers 0 en 1 ‘lezen’, ook wel de binaire getallen genoemd. Elke 0 of 1 vertegenwoordigt een bit. Een 2-bit processor kan in theorie vier verschillende combinaties lezen: 00, 11, 01 en 10. Bij een 32-bit processor staat er 32 keer een 0 of 1 naast elkaar. In totaal komt dat neer op 4.294.967.296 mogelijke combinaties. Bij een 64-bit processor loopt dit aantal zelfs in de triljoenen qua mogelijkheden. Dit maakt gelijk duidelijk waarom een 64-bit processor sneller is dan een 32-bit processor. Processoren met een 64-bit structuur kunnen meer én complexere berekeningen aan.

Hoe checken of uw besturingssysteem 32- of 64-bit is?

Heeft u Windows 10 al geïnstalleerd op de computer? Dan kunt u eenvoudig achterhalen of u een 32-bit of 64-bit versie van het besturingssysteem heeft geïnstalleerd. Druk met de rechtermuisknop op het ‘Start’ icoon. Klik vervolgens op ‘Systeem’. Onder ‘Apparaatspecificaties’ vindt u ‘Type systeem’ staan. Daarnaast staat beschreven of er een 32- of 64-bit versie van Windows 10 is geïnstalleerd. Nog geen Windows 10 geïnstalleerd op uw apparaat? Bekijk dan simpelweg de verpakking of de beschrijving van het Windows-besturingssysteem.

Heeft u een 32-bit versie van Windows geïnstalleerd? Dan is het goed mogelijk dat u een map genaamd ‘Program Files (x86)’ vindt op de C-schijf van de computer. Met ‘x86’ wordt verwezen naar de lijn van Intel-processoren die eindigen op het getal 86. Hierdoor wordt 32-bit soms ook wel aangeduid met x86. Op Windows 10 64-bit heet deze map juist Program Files (x64). Dit heeft in principe niets te maken met een lijn van Intel-processoren, maar is juist een meer logische benaming voor deze mappenstructuur die past bij de 64-bit versie.

 

De voor- en nadelen van 64-bit software en processoren

Het gebruik van 64-bit software en processoren heeft verschillende voordelen ten opzichte van de 32-bit versie. In slechts enkele gevallen is het verstandiger om de 32-bit versie te gebruiken.

Mogelijkheid om meer RAM te gebruiken

Het eerste voordeel van 64-bit processoren en software heeft te maken met de hoeveelheid RAM die ingezet kan worden. Alle 32-bit versies van Windows 10 kunnen maximaal 4GB RAM gebruiken, oftewel 4096MB. In Windows 10 Home 64-bit kan 128GB worden gebruikt. De Windows 10 Ultimate 64-bit versie kan maar liefst 2TB RAM gebruiken. Voor thuisgebruik is het de vraag of meer dan 16GB nodig is, maar het geeft wel aan dat 64-bit besturingssystemen van Microsoft veel toekomstgerichter zijn. Nieuwere softwareprogramma’s zijn namelijk zwaarder voor de computer en hebben vaak meer RAM-geheugen nodig.

RAM 32-bit of 64-bit

Een mogelijk nadeel is de invloed van het moederbord op de maximale RAM-capaciteit. De mogelijkheid bestaat dat het moederbord wél een 64-bit processor ondersteunt, maar dat deze niet meer dan 4GB RAM-geheugen kan inzetten. Soms is dit het geval bij verouderde moederborden die geproduceerd zijn in de beginfase van 64-bit software en processoren. U doet er verstandig aan om dergelijke moederborden te vervangen voor een nieuwer exemplaar.

Virtueel geheugen toewijzen aan software

Gebruikt u een 32-bit versie van Windows? Dan kunt u niet meer dan 2GB virtueel geheugen toewijzen aan een softwareapplicatie. Bij Windows 10 64-bit kan het virtueel geheugen oplopen tot meerdere terabytes. Het virtuele geheugen wordt door Windows gebruikt wanneer alleen het RAM-geheugen onvoldoende is en u meerdere zware programma’s tegelijk gebruikt. Dit virtuele geheugen wordt opgeslagen op en afgelezen van uw harde schijf. Een nadeel is dat Windows veel sneller gegevens kan lezen vanaf een RAM-geheugenstick dan van de harde schijf. Het heeft dus de voorkeur om daadwerkelijk meer RAM-geheugen toe te voegen aan uw computer wanneer u gebruik maakt van een 64-bit besturingssysteem.

Sneller, efficiënter en meer software gebruiken

Globaal komt het erop neer dat de computer vele malen sneller functioneert met een 64-bit processor en besturingssysteem. Om te beginnen zal het systeem de grotere hoeveelheid RAM efficiënter in kunnen zetten. Dit heeft te maken met de complexere berekeningen die uitgevoerd kunnen worden door 64-bit systemen.

Verder brengen softwarebedrijven steeds meer 64-bit programma’s uit. Vooral applicaties waar veel berekeningen nodig voor zijn, maken optimaal gebruik van 64-bit besturingssystemen en processoren. Denk hierbij aan grafische software, maar ook zeker aan videogames. Op 64-bit systemen wordt de videokaart minder belast en zal de game soepeler draaien.

Als laatste zijn er meer beveiligingsopties beschikbaar op 64-bit systemen ten opzichte van 32-bit systemen. Denk onder andere aan de Kernel Patch Protection (KPP) van Microsoft Windows. De kernel kan worden gezien als een essentieel computerprogramma dat de software verbindt met de hardware. Het aanpassen van de kernel kan schadelijk zijn voor het computersysteem. In 32-bit systemen kon de kernel nog worden aangepast, dankzij de Kernel Patch Protection is dit onmogelijk geworden.

Upgraden van 32-bit naar 64-bit Windows

Heeft u uw computer geüpgraded en wilt u het 32-bit besturingssysteem wijzigen naar een 64-bit besturingssysteem van Windows? Dan is het niet altijd nodig om een compleet nieuwe versie van Windows te kopen. Wanneer u uw computer de afgelopen tijd gratis heeft geüpgraded vanaf een 32-bit versie van Windows 7 of Windows 8, dan draait er dit moment een 32-bit versie van Windows 10 op uw computer.

Microsoft Windows 32-bit of 64-bit

Het is mogelijk om Windows 10 opnieuw te installeren. Tijdens het installatieproces vraagt Windows of u de 32-bit (x86) of 64-bit (x64) versie wilt installeren. Kies hier voor de tweede optie. Nadat de installatie succesvol is uitgevoerd, profiteert u van alle voordelen die de 64-bit versie van Windows 10 te bieden heeft.

Een 32- of 64-bit Windows licentie kopen?

In de meeste gevallen is het kopen van 64-bit software tegenwoordig de verstandige beslissing. LicentieVerkoop heeft daarom een ruim assortiment van Windows 64-bit besturingssystemen in het assortiment. Toch een 32-bit versie nodig van het besturingssysteem? Ook dan bent u bij LicentieVerkoop aan het juiste adres. Bekijk snel onze besturingssystemen voor een 100% originele en voordelige Windows 10 OEM licentie! Verder zijn wij uw vertrouwde leverancier van Office 2019 en Windows Server 2019. U ontvangt de licentie al binnen 5 minuten via e-mail.

Vorig artikel Welke Microsoft Office versie kunt u het best kopen?
Volgend artikel Hier wordt Microsoft Visio voor gebruikt!

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden