Doorgaan naar inhoud
10 Tips overs Windows die u nog niet wist

10 Tips overs Windows die u nog niet wist

10 TIPS OVER WINDOWS DIE U NOG NIET WIST

Veel mensen zitten bijna dagelijks achter de computer. Grote kans dat u hierdoor bijna elke dag met Windows 7 of Windows 10 werkt. Maar kent u wel alle ins en outs van deze besturingssystemen? Het blijkt dat Windows nog veel geheimen kent voor menig computergebruiker. Er bestaan talloze handige tips en trucs die het werken met de verschillende Windows-versies eenvoudiger maakt. Kent u deze 10 tips over Windows al?

Tip 1. Handige sneltoetsen in Windows

De muis wordt vaak gebruikt om bestanden de kopiëren of om tekst in een bestand te plakken. Er bestaan echter sneltoetsen voor dit soort handelingen. Basiscombinaties als Ctrl + C (kopiëren) en Ctrl + V (plakken) zullen de meeste mensen wel kennen. Er bestaan nog veel meer toetsencombinaties die het mogelijk maken om efficiënter te werken. Maak van het toetsenbord uw beste vriend en gebruik de volgende sneltoetsen in Windows:


Windows-logotoets + L: (Vergrendelen). Heeft u pauze of gaat u even koffie halen? Probeer om veiligheidsredenen dan altijd uw computer of laptop te vergrendelen. Het is in Windows 7 en Windows 10 niet nodig om hiervoor met de muis naar het startscherm te gaan. Druk simpelweg op de Windows-logotoets + L en de computer is binnen een seconde vergrendeld.

Alt + F8: (Wachtwoord weergeven op het aanmeldingsscherm). Tijdens het inloggen op het aanmeldscherm van Windows staan er bolletjes weergegeven als u het wachtwoord intypt. Wilt u juist wel dat uw wachtwoord wordt getoond tijdens het aanmelden? Dit is mogelijk met de toetsencombinatie Alt + F8. Let er wel op dat niemand met u meekijkt.

Alt + Pijl naar links: (Pagina terug). Tijdens het internetten bezoekt u vaak talloze pagina’s. Regelmatig komt het voor dat een gebruiker terug gaat naar een vorige pagina. U kunt dan de muis gebruiken en op het pijltje naar links klikken in de browser. Veel eenvoudiger is het om de sneltoets Alt + Pijl naar links te gebruiken.

Ctrl + E: (Adresbalk selecteren). Om een URL in te typen in de adresbalk van de browser heeft u geen muis nodig. Gebruik simpelweg de sneltoets Ctrl + E en de cursor verschijnt automatisch in de adresbalk.

Tip 2. Virtuele desktops gebruiken

Wilt u overzicht houden en schakelen tussen verschillende applicaties? Dan zijn virtuele desktops de ideale oplossing. Deze functie is te activeren door de toetsencombinatie Windows-logotoets + Tab in te drukken. Met de knop “+ Nieuw bureaublad” creëert u een extra bureaublad. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om je games op het ene bureaublad te gebruiken en werk gerelateerde programma’s op een ander bureaublad. Via dezelfde sneltoets wisselt u eenvoudig tussen de diverse bureaubladen.

Tip 3. Geavanceerde functies snel tonen

Het nieuwe startmenu van Windows 10 kent een fraai design met talloze opties. Soms kan dit juist onoverzichtelijk zijn voor de gebruiker. Wat veel mensen niet weten is dat er een basismenu beschikbaar is. Klik met de rechtermuisknop het Windows-startlogo in de taakbalk. Er verschijnt nu een sterk versimpeld menu. Zo verschijnen er snel en overzichtelijk functies zoals Opdrachtprompt, Verkenner en Taakbeheer.

Tip 4. Bureaublad snel tonen in Windows

Soms wilt u snel naar het bureaublad navigeren, maar staan er veel programma’s open. U hoeft dan niet alles met de muis te minimaliseren. In de taakbalk staat helemaal rechts in de hoek een smal, zwart balkje. Klik hierop om alle programma’s te minimaliseren en het bureaublad te tonen. Met dezelfde knop kunt u vervolgens alle programma’s weer openen.

Een andere optie om het bureaublad te tonen is om de toetsencombinatie Windows-logotoets + D te gebruiken. Met dezelfde toetsencombinatie verschijnen vervolgens alle geminimaliseerde programma’s weer.

Tip 5. Reclame verwijderen in startmenu

Misschien is het u in Windows 10 wel eens opgevallen dat er reclame wordt getoond in het startmenu. Dit wordt door veel Windows-gebruikers als vervelend ervaren. Gelukkig is dit eenvoudig uit te schakelen. Ga naar Startmenu > Instellingen > Persoonlijke Instellingen > Start. Schakel “Af en toe suggesties in Start weergeven” uit. De irritante reclames zullen niet meer worden weergeven.

Tip 6. Digitale assistent Cortana

Windows 10 beschikt over een slimme assistent genaamd Cortana. De handige functie werkt ongeveer hetzelfde als Siri en Google Assistent. Het is bijvoorbeeld mogelijk om eenvoudig uw agenda te beheren of om snel applicaties te starten. Een nadeel is dat Cortana nog niet beschikbaar is in het Nederlands.

Om de functie toch te gebruiken moet u via Start > Instellingen > Tijd & Taal > Regio en Taal instellen dat u in de Verenigde Staten woont. Verder moet u de taal van Windows 10 veranderen in Engels. Let op: hierdoor verandert de Windows Store van regio en kunnen sommige applicaties niet (meer) beschikbaar zijn.

Log vervolgens opnieuw in op Windows en het is mogelijk om de digitale assistent te gebruiken. Cortana is in te stellen via “Settings” in het startmenu. Vervolgens kunt u Cortana gebruiken door op de Windows-knop te klikken.

Tip 7. Sneller opstarten

De computer sneller opstarten: wie wil dat nou niet? Veel Windows-gebruikers weten niet dat dit mogelijk is dankzij een verstopte functie. Navigeer naar Configuratiescherm > Hardware en geluiden > Energiebeheer > Het gedrag van de aan/uit-knoppen wijzigen. Vink hier de optie “Snel opstarten inschakelen” aan. De computer zal nu bepaalde processen op de achtergrond laten lopen als de computer wordt afgesloten. Hierdoor start de computer vervolgens veel sneller op.

Tip 8. Eenvoudig schermvideo’s opnemen

Voor het opnemen van schermvideo’s heeft u in Windows 10 helemaal geen extern programma nodig. Standaard staat de Xbox-app namelijk geïnstalleerd op dit besturingssysteem. Met de sneltoets Windows-logotoets + G opent u de gamebalk. Bevestig daarna dat de gamebalk geopend mag worden. Vervolgens start u eenvoudig een schermopname door op de rode knop te klikken. Druk op “Stop” om de opname te stoppen en automatisch op te slaan in de Video’s-Map. 

Tip 9. Klassieke Windows-games spelen

Ook zo dol op spellen zoals Patience en Freecell? In Windows 10 lijken deze games van de aardbodem te zijn verdwenen. Wees gerust, het blijft gewoon mogelijk om deze klassieke spelletjes te spelen. Navigeer in het startmenu naar de “Microsoft Store”. Hier is het mogelijk om de Microsoft Solitaire Collection te downloaden. Nadat de installatie is voltooid vindt u de games weer ‘gewoon’ onder het startmenu.

Tip 10. Veelgebruikte programma’s vastmaken aan taakbalk

Gebruikt u regelmatig programma’s zoals Word, PowerPoint of Spotify? Dan hoeft u niet constant het startmenu te gebruiken om deze applicaties te openen. Het is eenvoudig om veelgebruikte programma’s en bestanden vast te maken aan de taakbalk. Open een programma of bestand en druk met de rechtermuisknop op het pictogram in de taakbalk. Klik vervolgen op “Aan taakbalk vastmaken”. De applicatie zal nu standaard op de taakbalk verschijnen.

Tips voor Windows zelf toepassen?

We hopen dat u na deze blog nog sneller kunt werken met Windows. Wilt u alle tips en trucs toepassen, maar werkt u nog niet met Windows? Bekijk dan snel de voordelige Windows licenties van LicentieVerkoop. Wij hebben de nieuwste versies van Windows altijd op voorraad!

Volgend artikel 10 Tips om te voorkomen dat uw Windows computer langzaam wordt

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden