Doorgaan naar inhoud
10 Tips om te voorkomen dat uw Windows computer langzaam wordt

10 Tips om te voorkomen dat uw Windows computer langzaam wordt

10 TIPS OM TE VOORKOMEN DAT UW WINDOWS COMPUTER LANGZAAM WORDT

Niets is vervelender dan computerprogramma’s die langzaam laden of zelfs vastlopen. Gelukkig is dit eenvoudig te voorkomen. Voor Windows bestaan er verschillende manieren om te voorkomen dat uw computer langzaam wordt. Volg deze 10 tips zodat de snelheid van uw Windows computer of laptop optimaal blijft!

1. Grafische effecten beperken of uitschakelen

Heel mooi natuurlijk al die grafische effecten in Windows 7 en Windows 10. Helaas verbruikt uw computer of laptop hierdoor wel veel rekenwerk. Begint de Windows computer traag te worden? Dan is het een optie om de grafische effecten uit te schakelen. Ga hiervoor naar Configuratiescherm > Systeem en beveiliging  Systeem > Geavanceerde systeeminstellingen > Prestaties > Instellingen.


Vink hier de optie “Beste prestaties” aan. Hiermee schakelt u alle grafische instellingen uit. Via de optie “Aangepast” bepaalt u zelf welke visuele effecten blijven functioneren. Hoewel de interface van Windows sneller wordt, zal alles er wel minder aantrekkelijk uit komen te zien.

2. Automatisch opgestarte applicaties

Tijdens het opstarten van Windows worden veel programma’s automatisch opgestart. Vervolgens blijven deze programma’s op de achtergrond van Windows draaien. De computer gebruikt hiervoor constant extra rekenwerk. Vaak heeft u echter lang niet alle automatisch opgestarte applicaties nodig. Het is mogelijk om te bepalen welke programma’s Windows wel of niet hoeft op te starten tijdens het opstartproces.

Druk bij Windows 10 op de toetsencombinatie Ctrl + Alt + Del. Selecteer vervolgens de tab “Opstarten”.  Klik daarna met de rechtermuisknop op het programma dat niet automatisch hoeft op te starten en klik op “Uitschakelen”. Let er wel op dat u geen essentiële onderdelen uitschakelt zoals geluidsdrivers.

3. Topprioriteit: beveilig uw computer

Veel Windows computers worden traag dankzij virusinfecties. Malware kan de computer tijdelijk of structureel beschadigen. Bovendien vermindert schadelijke software bijna altijd de snelheid van uw computer of laptop. Het is dus essentieel om virusinfecties tegen te gaan op uw Windows-systeem.

Niet alleen helpt het om voorzichtig te zijn met bestanden die u downloadt. Ook zou het installeren van een virusscanner topprioriteit moeten hebben.

4. Oude hardware vervangen

Dat een computer traag wordt ligt niet altijd aan de software. Ook dankzij de hardware kan uw computer of laptop langzaam worden. Globaal bepalen 3 hardware-onderdelen de snelheid van uw computer of laptop: de processor, harde schijf en het werkgeheugen. Mocht één van deze onderdelen (sterk) verouderd zijn of niet meer correct werken, dan heeft dit invloed op de computersnelheid. Soms is het nodig om een verouderd computeronderdeel te vervangen om de snelheid van de computer te verbeteren.

5. Letterlijk de computer schoonhouden

Niet alleen oude hardware kan de computer langzaam maken. Ook is stoffige hardware regelmatig een probleem dat de computer trager maakt. Vooral ventilatoren van pc’s trekken veel stof aan. Wanneer de stofdeeltjes zich beginnen op te hopen, wordt de computer mogelijk onvoldoende gekoeld. Vooral een te warme processor maakt de Windows computer langzamer.

Zorg ervoor dat de computer minder stof aantrekt door deze op een verhoging te zetten. Hierdoor voorkomt u dat de computer langzaam wordt door stofophopingen.

6. Veel programma’s tegelijk gebruiken

Bent u een echte ‘multitasker’ op de computer of laptop? Dan kan het zo zijn dat de computer veel rekenkracht moet gebruiken. Probeer te voorkomen dat Windows onnodige processen op de achtergrond laat draaien. Vooral zware programma’s zoals games en grafische applicaties hebben veel invloed op de snelheid van uw Windows computer. Sluit deze processen dus volledig af wanneer u deze niet gebruikt.

Via Taakbeheer (Ctrl + Alt + Del) > Processen ziet u precies welke toepassingen er geopend zijn. Met de rechtermuisknop is het mogelijk om specifieke processen te beëindigen. Dankzij de vrijgekomen rekenkracht kan de Windows computer mogelijk beter functioneren. Let er wel goed op dat u geen essentiële Windows onderdelen uitschakelt.

7. Nieuwste updates installeren

Regelmatig vraagt Windows u om de software te updaten. Voer deze updates altijd zo spoedig mogelijk uit. Niet alleen is uw Windows computer hierdoor beter beveiligd tegen virussen. Ook worden processen verbeterd en werkt Windows beter samen met alle software en hardware op het systeem. Crashes komen dankzij deze updates minder voor en de computer wordt minder snel traag.

Werk ook altijd de drivers bij van de hardware in uw computer. Deze stuurprogramma’s  zorgen ervoor dat zaken zoals grafische kaarten, de processor of het werkgeheugen optimaal blijven functioneren. De meest recente versies van de drivers zijn eenvoudig te vinden op de website van de hardware fabrikant.

8. Windows terugzetten naar bedrijfsinstellingen

De Windows computer of laptop regelmatig terugzetten kan ook voorkomen dat uw computer traag wordt. Deze functie is bij Windows 10 te vinden onder Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Systeemherstel > Deze pc opnieuw instellen. Het terugzetten naar fabrieksinstellingen zorgt meestal voor een behoorlijke snelheids-boost Let op: het wordt aangeraden om vooraf een back-up te maken van al uw (belangrijke) bestanden.

9. Energiebeheer instellingen

Zuinige energie-instellingen hebben een positieve invloed op het energieverbruik. Ze zorgen er echter ook voor dat uw computer of laptop trager wordt. Wilt u liever dat de computer of laptop snel blijft werken? Dan kunt u dat instellen bij Configuratiescherm > Systeem en beveiliging > Energiebeheer. Vink hier de optie “Hoge prestaties” aan. Hardware-onderdelen zoals de processor en grafische kaarten kunnen hierdoor op een hogere kloksnelheid draaien.

Voor laptops kan het helpen om deze aan te sluiten op netstroom. Wanneer de laptop alleen functioneert op accukracht, schakelen verschillende hardware-onderdelen terug om stroom te besparen. Dit heeft een negatieve invloed op de snelheid van de laptop.

10. Zorg dat de harde schijf niet overvol raakt

Probeer er altijd voor te zorgen dat uw harde schijf niet te vol raakt. Een overvolle harde schijf is namelijk regelmatig de oorzaak van een trage Windows computer. Vooral de harde schijf waarop Windows is geïnstalleerd mag zo leeg mogelijk worden gehouden. Het besturingssysteem bewaart namelijk tijdelijke bestanden op deze harde schijf om correct te functioneren. Is de schijf bijna vol? Dan duurt het langer voordat Windows ruimte vindt om de tijdelijke bestanden op te slaan en wordt de computer langzamer.

Snelle computer? Installeer een betrouwbare virusscanner!

Wij hopen dat deze 10 tips helpen om uw Windows computer optimaal te laten functioneren. Vooral het regelmatig uitvoeren van updates en goede antivirussoftware zorgen ervoor dat uw computer niet traag wordt. Bent u nog op zoek naar een betrouwbare en voordelige virusscanner? Bekijk dan snel het aanbod van LicentieVerkoop.

Vorig artikel 10 Tips overs Windows die u nog niet wist
Volgend artikel Ontdek alle voordelen van Microsoft Office 2019

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden